Pszczela Wola. Warsztaty kulinarne z Piotrem Ceranowiczem w Pszczelej Woli

Warsztaty kulinarne z Piotrem Ceranowiczem w Pszczelej Woli

Warsztaty kulinarne z Piotrem Ceranowiczem w Pszczelej Woli

W czwartek, 19 listopada, odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne przeprowadzone przez ekspertów Lubelli . Zadaniem uczniów było przygotowanie dań z wykorzystaniem produktów zbożowych. W trakcie lekcji praktycznej uczniowie realizowali receptury skomponowane specjalnie na tę okazję przez Piotra Ceranowicza - eksperta marki Lubella znanego wielu osobom z udziału w III edycji Programu "Top Chef". Nad prawidłowym przygotowaniem posiłków zgodnie z wartościami odżywczymi czuwała dietetyk - Anna Różyk. Uczniowie zostali podzieleni na 4 zespoły i w grupach przygotowywali posiłki z produktów zbożowych marki Lubella, wykorzystując też zioła, świeże owoce i warzywa. Uwieńczeniem spotkania był wspólna degustacja przygotowanych posiłków. Wszystkie grupy poradziły sobie z powierzonymi zadaniami. Podczas warsztatów gimnazjaliści przygotowali m.in.: naleśniki z karmelem i serkiem mascarpone, spaghetti z suszonymi pomidorami i bazylią, świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym, kotlety warzywne z sosem jogurtowym, deser z bezą. Współpraca z szefem kuchni warszawskich restauracji dostarczyła młodzieży wiele wspaniałych wrażeń i na pewno zainspirowała do kolejnych działań kulinarnych.

ms