Pszczela Wola. Staż zawodowy w Spoleto

Staż zawodowy w Spoleto

W ramach programu Erasmus + 16 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w dniach od 28.02. - 19.03.2016r. odbywało staż zawodowy w miejscowości Spoleto (Włochy). Uczniowie poszerzali swoje kompetencje zawodowe pracując w renomowanych restauracjach, barach i pizzeriach: Ristorante Osteria La Lanterna, Hotel Villa Redenta, Ristorante Apollinare, Ristorante Cuore&Sapore, Ristorante Sabatini, Hotel Arca, Ristorante La Cantina De Corvi, Ristorante Tric Trac, Ristorante Cava, Ristorante Te Fontane, Ristorante Il Tartufo, Bar Comercio, Ristorante La Torreta, Ristorante Del Mercanto (uczniowie pracowali pojedynczo jedynie w Hotelu Villa Redenta i Ristorante Cuore&Sapore po 2 osoby ).

Dzięki odbytym stażom uczniowie nauczyli się przygotowywać i serwować tradycyjne potrawy kuchni włoskiej, regionalne potrawy rejonu Umbria odbyli także kurs baristy.

Program stażu zawierał również wycieczki do miejsc szczególnie atrakcyjnych ze względów kulturowych i turystycznych, uczniowie realizowali go poprzez wycieczki do Asyżu i Perugii, Rzymu i Watykanu oraz pieszą krajoznawczą wędrówkę na trasie: Ferrovia Spoleto-Norcia.

Na zakończenie stażu uczniowie otrzymali certyfikaty, dokumenty Europass - Mobilność oraz referencje od swoich pracodawców.

Wszyscy uczestnicy wrócili do kraju zadowoleni i bogatsi o nowe doświadczenia kulturowe i zawodowe, które potem wykorzystają w swojej pracy zawodowej.

Opracowała. E. Wróbel, M.Daniel