Pszczela Wola. Festiwal Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki

Festiwal Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki

11 maja 2008 roku w Puławach  odbyły się eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki. Jego organizatorami byli: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Urząd Miasta Puławy, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna i Firma Sudety IT – Status. Wśród gości znaleźli się przedstawiciele środowiska kulinarnego, mediów oraz sponsorów i organizatorów, a także mieszkańcy Puław i okolic. Podczas Festiwalu odbyły się prezentacje stoisk regionalnych z lubelskimi przysmakami, takimi jak miody, nalewki, wędliny oraz wyrobami okolicznych artystów.
Najważniejszą częścią Festiwalu Kuchni Polskiej był konkurs kulinarny. Nasza szkoła jako zwycięzca konkursu Smaki Lubelszczyzny organizowanego w grudniu 2007 została zaproszona do udziału w zmaganiach konkursowych. Uczestnicy prezentowali dania związane z kuchnią lubelską. Konkurs polegał na wykonaniu trzech potraw: przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Przygotowujące potrawy ekipy musiały, poza talentem kulinarnym, wykazać się wiedzą na temat historii i zwyczajów związanych z ich serwowaniem. Prace ekip oceniało zarówno Jury degustacyjne, złożone z osobistości związanych z życiem kulturowym i społecznym oraz Jury profesjonalne, w składzie którego znaleźli się: Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni regionalnej, autorka wielu książek kulinarnych; Paweł Malewski – znawca kulinarny, prezes Firmy Stalgast; Marzena Borkowska – przedstawicielka Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli; Magdalena Lipiec – dziennikarka Radia Lublin.

Z pszczelowolskiej szkoły  startowały trzy drużyny:

1.Paulina Polakowska i Agata Rak z klasy II b TŻ i GD, przygotowały zupę gwoździkową , schab w powidłach z ziemniaczanymi roladami oraz pączki z ziemniaków;

 


2. Natalia Pytel i Paweł Ściborek z klasy  II a TŻ i GD, przygotowali zupę szczawiową , roladki wołowe w sosie prawdziwkowym oraz rogaliki drożdżowe;

 


3. Agnieszka Tymińska i Alicja Połeć  z klasy  II a TŻ i GD, przygotowały zupę z dyni, żeberka pieczone w ziemniakach i torcik makowy

 


Potrawy serwowane przez ekipy były tak pyszne, że Jurorzy mieli nie lada problem, by wyłonić zwycięzcę.