Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Jest to szkoła, która cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na możliwości, które otwiera przed swoimi absolwentami. Specjalizacje dla tego zawodu to: usługi hotelarsko-turystyczne, żywienie zbiorowe, usługi opiekuńczo-wychowawcze, handel żywnością i artykułami gospodarstwa domowego, urządzanie wnętrz i otoczenia, dietetyka, alternatywne sposoby żywienia. Pod kierunkiem doświadczonej kadry uczniowie uczą się zarówno przemiotów ogólnokształcących, przygotowując się do matury, jak i zawodowych, uwieńczonych egzaminem zawodowym. Szkoła dysponuje specjalistycznymi pracowniami gastronomicznymi, gdzie uczniowie odbywają zajęcia praktyczne. Podczas wakacji zaś mają możliwość wyjazdu na praktyki zagraniczne.

 
 

 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych istnieje w naszym zespole już kilkanaście lat, nie jesteśmy więc pionierami w pracy i młodzieżą .
Mamy doskonale wyposażone pracownie gastronomiczne , które posiadają akredytację do przeprowadzania zewnętrznych egzaminów zawodowych.
Nasi uczniowie mają możliwość odbywania wakacyjnych praktyk zawodowych w hotelach i restauracjach w Niemczech i na Cyprze.
Doświadczeni nauczyciele przygotowują absolwentów do egzaminów zawodowych , wszyscy są egzaminatorami okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.
Zdawalność egzaminu w Technikum Żywienia wynosiła w ubiegłym roku około 70% , podczas gdy zdawalność tego egzaminu w Polsce to około 50%.
Wśród naszych absolwentów mamy laureatów Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku Żywienie Człowieka i Gospodarstwo Domowe.
W szkole odbywa się wiele konkursów związanych z tematyką zawodową min. Konkurs Łasucha, który ma już ponad 10 letnią tradycję. Uczestniczyliśmy również osiągając sukcesy w konkursach o zasięgu regionalnym i ogólnopolskim.
Doskonale przygotowana kadra posiada doświadczenie w pracy z młodzieżą bardzo zdolną i tą o mniejszych możliwościach.


Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
6) podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej


Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.

Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodzie kelner.
Pożądane są zdolności plastyczne, zwłaszcza w zakresie rysunku dekoracyjnego.

Kariera zawodowa:
Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach.

Praca technika żywienia i usług gastronomicznych to praca indywidualna. Najczęściej podlegają mu inne osoby, których pracę organizuje, kieruje nią i nadzoruje. Może też pracować na stanowisku wymagającym kontaktów z osobami, na rzecz których prowadzi usługi. Osoby zatrudnione przy wytwarzaniu posiłków powinny mieć dobry smak i węch, zręczne ręce i palce.

 

 

Aktualności Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Warsztaty szkoleniowe branży spożywczej

(dodano: 2016-02-11)

Na Targach Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego „Bakepol”

Warsztaty szkoleniowe z branży spożywczej, prezentacja innowacyjnych technologii w cukiernictwie jak również degustacja smakołyków to tylko niektóre z atrakcji, które czekały na naszych uczniów podczas Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL zorganizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie 12 października 2015 roku w Lublinie. Uczniowie kl. III A i B TŻ i kl. uczestniczyli w warsztatach z innowacyjnych technik cukierniczych poprowadzonych przez mistrzynie w tym fachu: Igę Sarzyńską i Martę Truskolawską.

 >galeria<

 

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Kuratorium

(dodano: 2016-02-11)

Bankiet w stylu angielskim

 

W dniu 11grudnia uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali i obsługiwali bankiet w stylu angielskim o charakterze wigilijnym pod kierunkiem pani Teresy Chwały.

 

 

Stół bankietowy na balu gimnazjalnym

(dodano: 2016-02-11)

W dniu 30stycznia Uczniowie Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali stół bankietowy na bal gimnazjalny pod opieką pani Teresy Chwały i pani Ewy Tomczyk. Aranżację stołu, ekspedycję i dekorację potraw wykonali: 1) Karolina Bukowska 2) Sylwia Konefał 3) Aleksandra Boguta 4) Angelika Kuna 5) Grzegorz Boczek.

 

 

 

STUDNIÓWKA 2016

(dodano: 2016-02-01)

„Bo coś w szaleństwach jest młodości…”

23 stycznia 2016 r. uroczystym polonezem o godzinie 19.30 rozpoczął się nasz pierwszy w życiu bal – Bal Studniówkowy. Uczniowie Technikum Pszczelarskiego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Liceum Ogólnokształcącego bawili się w murach naszej szkoły do białego rana. Po tak udanej zabawie mamy nadzieję na rewelacyjne wyniki na maturze, bo kto do zabawy to i do nauki! Maturzyści.

 

 

Kiszeniaki i Kwaszeniaki

(dodano: 2015-12-05)

I Festiwal promocyjno - edukacyjny w Gminie Krzczonów "Kiszeniaki i Kwaszeniaki”
W dniu 5 grudnia 2015 Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie zorganizował I Festiwal Promocyjno- Edukacyjny w Krzczonowie na temat kwaszenia i kiszenia produktów oraz ich przechowywania z wykorzystaniem tradycyjnych sposobów konserwowania żywności. Nasza szkoła również dołączyła do grona wystawców, prezentując potrawy z użyciem surowców kwaszonych wykonane przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Udział w Festiwalu "Kiszeniaki i Kwaszeniaki” był doskonałą okazją do promowania naszej szkoły w środowisku lokalnym przez uczennice: Kamilę Pietras, Natalię Powęzkę i Patrycję Dąbską pod opieką Pani Wicedyrektor Anny Szcześniak, Anny Korbus i Ewy Tomczyk.

 

 

 

Zajęcia w SOSW

(dodano: 2015-12-02)

 

"Eco - moda "

 

16 listopada kolejny już raz zostaliśmy zaproszeni do udziału w zajęciach odbywających się w SOSW nr 2 w Lublinie . Okazją do tego spotkania było zakończenie projektu ekologicznego realizowanego w tej placówce. Nasze zadanie polegało na przygotowaniu pokazu mody ekologiczno - recyklingowej i zaprezentowaniu wykonanych strojów podopiecznym tej placówki.

 

 

Święto Bigosu Polskiego 2015

(dodano: 2015-11-16)

III miejsce i Brązowy Gar podczas „Święta Bigosu Polskiego” 2015r.
 15 listopada 2015r. w restauracji Siedlisko Folkloru Marzanna w Niedrzwicy Dużej odbyła się X edycja Święta Bigosu Polskiego, podczas którego zorganizowano konkurs na najlepszy bigos. Do konkursu przystąpili restauratorzy oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Bigos z miodem  przygotowany przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Pszczelej Woli  zajął III miejsce w kategorii SZKOŁY.
Nagrodą był ,,Brązowy Gar” i profesjonalny    bigosownik - naczynie do zapiekania dań z kapusty
 i nie tylko. Potrawy oceniało jury w składzie którego znaleźli się m.in. Rafał Ziemkiewicz, Ryszard Rembiszewski, Monika Jarosińska, Ewa Złotowska. Stoisko Zespołu Szkół Rolniczych C K P reprezentowali ubrani w lubelskie stroje ludowe uczniowie Milena Mełgieś, Ilona Sulowska , Wojciech Flis  pod opieką Pani   wicedyrektor Anny Szcześniak, Elżbiety Wróbel i Anny Korbus.  

 

WARSZTATY KULINARNE DLA UCZNIÓW

(dodano: 2015-10-22)

Smaki Dzieciństwa

 

7.09.2015r. w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne o tematyce „Smaki Dzieciństwa”. Zajęcia prowadził pan Artur Wawer z firmy „Awangarda”.

 

 

 

 

Półmetek IIIb TŻiUG

(dodano: 2015-10-19)

Pszczelametek

 

17.10.2015 w Wiejskiej Chacie w Pszczelej Woli odbył się półmetek kl. III B TŻiUG. Uczniowie sami przygotowali całą imprezę. Wychowawczyni jest dumna ze swojej klasy. Zabawa trwała do późnych godzin.

 

 

Ogłoszenie Erasmus+

(dodano: 2015-09-21)

 

OGŁOSZENIE

UCZNIOWIE ZAINTERESOWANI UDZIAŁEM W PROJEKCIE PROSZENI SĄ O ZGŁOSZENIE SIĘ DO SEKRETARIATU UCZNIOWSKIEGO W CELU:

- UZUPEŁNIENIA FORMULARZA ZGŁSZENIOWEGO

- POBRANIA ANKIETY REKRUTACYJNEJ

Wypełnione ankiety ( część 1 i 2 ) należy złożyć do 28.09.2015r.

 

 

Projekt staży zagranicznych finansowany ze środków programu ERASMUS+

(dodano: 2015-09-18)

” ZAGRANICZNE STAŻE UCZNIÓW Z PSZCZELEJ WOLI”

W dniu 18.09.2015r. o godzinie 14.00, w małej sali audio wizualnej odbędzie się spotkanie informacyjne na temat projektu ERASMUS +
dla uczniów klas I, II, III TŻ

 

Erasmus +

(dodano: 2015-07-01)

W naszej szkole rusza projekt Erasmus + w ramach którego uczniowie naszej szkoły odbędą  praktyki we Włoszech. Kierowany jest do uczniów klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Kelnerskiego. Po rekrutacji uczniowie odbędą zajęcia przygotowawcze, a następnie wyjadą na staże trwające 3 tygodnie.

 

Spływ kajakowy klasy I ATŻ

(dodano: 2015-06-18)

 

 

 

W dniu 17.06.2015 klasa I A Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w spływie kajakowym pod opieką Pani Moniki Adamczyk, Pana Sławomira Lisa oraz Pana Jaroslawa Prusa.
Spływ kajakowy rozpoczął się w Prawiednikach rzeką Bystrzycą, a następnie przez Zalew Zemborzycki do Mariny.

 

 

 

Przyjaciel szkoły

(dodano: 2015-05-26)

Dyrekcja Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli , uczniowie  oraz organizatorzy XVI Edycji Konkursu Łasucha serdecznie dziękują za okazaną pomoc w ufundowaniu  nagród dla uczestników konkursu. Dzięki Waszemu wsparciu możliwym stało się zorganizowanie konkursu na wysokim poziomie .Cieszymy się , że wśród nas są ludzie którzy mają wielkie serce i dobrą wolę.  Życzymy wielu sukcesów i powodzenia w realizacji życiowych zamierzeń. Serdeczne podziękowania kierujemy do :


Firmy  CORPO Sp. z o.o.Sp.k.
Pasieki A.F.M Chachuła " MOJA PSZCZOŁA"
Piekarni i Cukierni  KUNA
Spółdzielni Pszczelarskiej APIS w Lublinie
Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie
Hurtowni owoców i warzyw  TYMWAR
Przedsiębiorstwa Wielobranżowego TYMAR

 

Szesnasta edycja Konkursu Łasucha

(dodano: 2015-04-10)

Pszczelowolskie gotowanie


19 marca odbyła się w naszej szkole szesnasta edycja Konkursu Łasucha. Wzięło w niej udział siedemnastu miłośników sztuki kulinarnej z klas technikum żywienia, technikum kelnerskiego i klas trzecich gimnazjum . Zadaniem uczniów było przygotowanie potraw z dodatkiem miodu .

 

 

 

Warsztaty kulinarne w gimnazjum

(dodano: 2015-03-14)

 

Przygoda z gotowaniem 

Uczniowie klasy II a gimnazjum pod opieką pani Małgorzaty Urban i wychowawczyni Moniki Szabat uczestniczyli w kolejnej edycji warsztatów kulinarnych. Nasza przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w klasie I w ramach projektu o zdrowym żywieniu. Zarażeni pasją gotowania zorganizowaliśmy kolejne spotkania na temat kuchni włoskiej i przygotowywania pizzy.

 

 

 

Technikum Kelnerskie w naszej szkole

(dodano: 2015-03-02)

 Klasa kelnerska

 

 Od września tego roku w naszej szkole powstała klasa I Technikum Kelnerskiego. Oprócz przedmiotów teoretycznych duży nacisk kładziemy na praktyczne umiejętności naszych uczniów . Profesjonalnie przygotowany kelner wzbudza zaufanie, jest życzliwy i uprzejmy, potrafi wyjść z każdej nawet bardzo stresującej sytuacji.

 

 

Matematyka na talerzu edycja II

(dodano: 2015-02-16)

Wspólne gotowanie klasy I TŻiUG

 

W roku szkolnym 2014/2015 uczniowie klasy I TŻ i UG z panią Moniką Adamczyk i panią Małgorzatą Mendyk-Urban rozpoczęli projekt "Matematyka na talerzu". Jako pierwszy odbył się wieczorek włoski. w którym przybliżone były sylwetki słynnych włoskich matematyków, ich zasługi i osiągnięcia w rozwoju tej Królowej Nauk.

 

 

 

 

 

XI Dożynki Rybackie "Świąteczny stół ryb"

(dodano: 2014-12-12)

 

Najlepsi w kategorii „Restauracje i szkoły gastronomiczne”

7 grudnia  2014 r. w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich   odbyły się  XI Dożynki Rybackie Świąteczny stół  ryb. W konkursie brali udział  uczniowie klasy IV Technikum Żywienia  i Gospodarstwa Domowego  przy Zespole Szkół Rolniczych Centrum  Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli – Bartłomiej Kamiński i Kamil Kuna i zajęli pierwsze miejsce w kategorii "Restauracje i  szkoły  gastronomiczne".

 

 

Projekt „Atelier Smaku”

(dodano: 2014-12-05)

 

Wycieczka do Krakowa

 

20-osobowa grupa uczniów klasy IIa i IIb TŻiUG  biorących udział  w  realizowanym w  ZSR CKP w Pszczelej Woli projekcie „Szkoły dobrych umiejętności – Atelier Smaku”  wyjechała na 3-dniową wycieczkę do Krakowa w dniach 6-8 listopada 2014 roku.

 

 

 

Projekt "Atelier smaku"

(dodano: 2014-06-23)

Wyjazd do Kamiannej

Od 31 maja do 9 czerwca klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udała się na na praktyki związane z projektem "Atelier smaku" w Domu Pszczelarza w Kamiannej. Druga grupa uczestnicząca w projekcie, klasa I b Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, przebywała w Kamiennej od 9 do 19 czerwca. Oprócz pomocy w kuchni mieliśmy okazję pospacerować po górach, zwiedzić Krynię-Zdrój i poznać nowych ludzi.

 

 

 

 

Konkurs Łasucha 2014

(dodano: 2014-06-26)

 

 Potrawy narodowe i regionalne

28 maja 2014 odbyła się w naszej szkole kolejna XV edycja Konkursu Łasucha pod hasłem "Potrawy narodowe i regionalne". Uczniowie z klas Technikum Żywienia i III klas gimnazjum przez 4 godziny przygotowywali wybrane przez siebie potrawy konkursowe. Zwycięzcami tegorocznego Konkursu Łasucha byli: I miejsce – Konrad Igras I b TŻiUG, II miejsce – Weronika Kryska I b TŻiUG, Bartłomiej Kamiński III TŻiGD, III miejsce – Bartłomiej Gustaw III b gimnazjum.

 

 

 

Projekt "Atelier smaku"

(dodano: 2014-06-23)

 

Wyjazd do Kamiannej

Od 31 maja do 9 czerwca klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udała się na na praktyki związane z projektem "Atelier smaku" w Domu Pszczelarza w Kamiannej. Druga grupa uczestnicząca w projekcie, klasa I b Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, przebywała w Kamiennej od 9 do 19 czerwca. Oprócz pomocy w kuchni mieliśmy okazję pospacerować po górach, zwiedzić Krynię-Zdrój i poznać nowych ludzi.

 

 

Sukces naszych uczniów na X Dożynkach Rybackich

(dodano: 2013-12-17)

Złota Rybka

08.12.2013 właściciele Dworu Anna w Jakubowicach Konińskich zaprosili wszystkich miłośników ryb na X Dożynki Rybackie. Uczeń klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Bartek Kamiński w asyście młodszych koleżanek Eweliny Kamińskiej i Weroniki Kryska z klasy pierwszej przygotowali pod okiem Anny Szcześniak i Ewy Toruń dwie potrawy: "Karpia w makowej panierce z sosem pomarańczowym" i "Słodzone miodem roladki z pstrąga z musem chrzanowym" . Jury konkursowe spośród ponad dwudziestu potraw przygotowywanych głównie przez profesjonalnych kucharzy ze znanych restauracji pierwsze dwa miejsca przyznało właśnie naszym potrawom!

 

 

Pszczela Wola na Europejskim Festiwalu Smaku

(dodano: 2013-09-15)

 

Festiwal Pierogów

 

W piękną słoneczną niedzielę 8 września na lubelskim Placu po Farze zgromadzili się miłośnicy dobrej kuchni, by spróbować pierogów przygotowanych przez uczniów Technikum Żywienia z Pszczelej Woli. Podczas Festiwalu Pierogów uczniowie naszej szkoły mogli zaprezentować swoje umiejętności w pokazie lepienia pierogów, opowiadali o tajnikach przygotowania farszu i robienia pierogowych falbanek, a także częstowali przechodniów pysznymi pierogami.

 

Konkurs Łasucha 2013

(dodano: 2013-06-14)

Potrawy z miodową nutą

4 czerwca 2013  po raz czternasty odbył się w Pszczelej Woli Konkurs Łasucha. Temat tegorocznych zmagań kulinarnych brzmiał "Potrawy z miodową nutą". Do konkursu przystąpiło 6 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz po raz pierwszy 7 z gimnazjum. Podczas gdy członkowie jury oceniali pomysł, wygląd i smak potrawy uczniowie Technikum Żywienia i gimnazjum uczestniczyli w pokazie barmańskim.

 

 

 

Sukcesy Bartka i Wioletty w powiatowym konkursie kulinarnym "Domowe Smaki"

(dodano: 2013-06-11)

Pierogi z mgły

 

Uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z Pszczelej Woli – Wioletta Żołynia z kl. III i Bartłomiej Kamiński z kl. II odpowiedzieli na zaproszenie Gminnego Centrum Aktywizacji Społecznej i Zawodowej z Nasutowa do konkursu kulinarnego "Domowe Smaki" – promującego lokalne tradycje i zwyczaje kulinarne.

 

 

 

 Artykuł w "Kurierze Lubelskim" na temat naszych kucharzy, Bartka i Wioli

 Nasi uczniowie w europejskim konkursie kulinarnym

(dodano: 2013-06-10)

 Sukces kulinarny Bartka i Wioletty

 

Wioletta Żołynia i Bartłomiej Kamiński – uczniowie naszego Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego zajęli III miejsce za pierś kurczaka faszerowaną mozzarellą w VIII Europejskim Konkursie Kulinarnym w podczas Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Regionalnych EKOGALA. Temat przewodni konkursu to "Ekologiczny drób z podkarpackiej zagrody", a targi odbyły się w dniach 24-26 maja 2013 w Rzeszowie.

 

 

 

Wyróżnienie podczas międzyszkolnego konkursu gastronomicznego w Chełmie

(dodano: 2013-06-07)

 

Cudze chwalicie – swego nie znacie


12 kwietnia 2013 Patrycja Piechota i Anna Rozdzialik, uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, brały udział w konkursie gastronomicznym ,,Smaki Lubelszczyzny – Cudze chwalicie swego nie znacie…”.

 

Ryba na medal

(dodano: 2012-12-31)

IX Dożynki Rybackie

2 grudnia 2012 roku w Dworze Anna w Jakubowicach Końskich w czasie IX Dożynek Rybackich swoje umiejętności przygotowywania potraw z ryb zaprezentowały 24 zespoły reprezentujące restauracje, szkoły i koła gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Karolina Wiater i Iza Skorupa. Osiągnęliśmy ogromny sukces!

 

 

 

Konkurs Łasucha 2012

(dodano: 2012-05-26)

 

Było smacznie


15 maja jak co roku w naszej szkole odbył się Konkurs Łasucha. Tematem przewodnim tegorocznych już XIII zmagań uczniów Technikum Żywienia były potrawy sporządzane z dodatkiem serów. Jak zawsze chętnych było bardzo wielu, nie tylko z powodu możliwości zaprezentowania swoich umiejętności, ale również ze względu na bardzo atrakcyjne nagrody.

 

  

Konkurs na najlepszą potrawę z ryb

(dodano: 2011-12-16)

 

Sukces uczniów Technikum Żywienia

 

W dniu 4.12.2011r. w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich odbyły się VIII Dożynki Rybackie. W konkursie na najlepszą potrawę z ryb uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego naszej szkoły zaserwowali karpia w glazurze miodowo-orzechowej. Werdykt jury bardzo nas ucieszył. Zajęliśmy III miejsce w kategorii restauracje.

 

 

 

Dzień Zdrowego Żywienia

(dodano: 2011-11-18)

 

Z wizytą w SP nr 30

 

Zdrowie żywienie to jedno z bardzo ważnych zagadnień , które należy wpajać dzieciom już od najmłodszych lat szkolnych. Akcję pod takim hasłem zorganizowano w Szkole Podstawowej nr 30 w Lublinie. Korzystając z zaproszenia przybliżyliśmy naszym młodszym kolegom korzyści związane ze spożywania miodu i wykorzystania go w codziennej diecie.

 

 

 

Bigos zamieniony w złoto

(dodano: 2011-11-18)

 

Sukces na Festiwalu Bigosu

 

13 listopada 2011 roku w Siedlisku Folkloru „ Marzanna”odbyła się ósma edycja festiwalu bigosu. Odnieśliśmy ogromny sukces . Do Pszczelej Woli wróciliśmy z trzema Złotymi Garami: za najlepszy bigos, najlepiej przybrane stoisko i z nagrodą publiczności.

 

 

 

 

Zaliczenie praktyk w klasie IV Technikum Żywienia

(dodano: 2011-09-20)

 

Kuchenne rewolucje IV TŻ

 

Przyszedł czas także na czwartoklasistów. 19 września 2011 mieli swoje zaliczenie praktyk kulinarnych.

 

 

 

 

Smaki Lubelszczyzny 2011

(dodano: 2011-09-14)

 

Potrawa gotowana czarno w Czarciej Łapie

 

9 września 2011 uczniowie Technikum Żywienia – Katarzyna Rozdzialik z klasy IV i Łukasz Cybulski z klasy III uczestniczyli jako reprezentacja naszej szkoły w kolejnej edycji Konkursu Smaki Lubelszczyzny. Do rywalizacji, której finał odbył się w restauracji Czarcia Łapa w Lublinie przystąpiło 15 szkół gastronomicznych z województwa lubelskiego.

 

 

 

Zaliczenie praktyk w klasie III Technikum Żywienia

(dodano: 2011-09-13)

 

Wielkie gotowanie

 

13 września 2011 klasa III Technikum Żywienia miała swoje zaliczenie praktyk. Polega ono na przygotowaniu potraw, które są później oceniane przez komisję.

 

 

 

 

Szkolenie Macro Cash & Carry

(dodano: 2011-06-10)

 

Szkolenie w Warszawie

 

2 czerwca uczniowie z klas Technikum Żywienia mieli okazję uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez Macro Cash & Carry dotyczącym najpopularniejszych potraw z drobiu.

 

 

 

 

„Konkurs Łasucha” w Pszczelej Woli

(dodano: 2011-05-25)

 

Konkurs Łasucha

 

18 kwietnia 2011 roku w naszej szkole odbył się XII Konkurs Łasucha. Tematem tegorocznych zmagań było „Wykorzystanie miodu nie tylko do ciast”. 

 

 

Zaliczenie praktyk wakacyjnych w klasie III Technikum Żywienia

(dodano: 2010-11-05)

Kulinarne popisy

 

Już od kilku lat tradycją w naszej szkole jest  że uczniowie klas żywieniowych po zakończeniu praktyk zawodowych odbywanych w wakacje popisują się przed swoimi kolegami i nauczycielami nowo nabytymi umiejętnościami kulinarnymi. Tak też było i w tym roku.

  

 

 

 

XI Konkurs Łasucha 2010

(dodano: 2010-04-29)

Mniam...

W dn. 28.04.10r. odbył się w ZSR CKP w Pszczelej Woli XI Konkurs Łasucha 2010 pod tytułem „Smaczna żywność wygodna”. Do konkursu przystąpiło 10 uczestników z klas Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Zmagania konkursowe odbywały się w godzinach 8:30 do 10:30 w pracowni WGD w internacie.

 

 

 

 

 

Szkolenie w Macro Cash & Carry

(dodano: 2009-11-02)

 

Szkolenie młodzieży klas III i IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Makro Cash and Carry – Centrum Rozwoju Firm w Warszawie.


Młodzież klas III i IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego odbyła bezpłatne szkolenie stanowiskowe organizowane przez Makro Cash and Carry w Centrum Rozwoju Firm (Centrum Ho – RE – Ca) w Warszawie.

 

 

Smaki Lubelszczyzny

(dodano: 2008-12-10)

Wielkie gotowanie

W sobotę 6 XII przedstawiciele ZSR CKP wzięli udział w wielkim gotowaniu na Placu Litewskim i w Hotelu Lublinianka. W kolejnej edycji konkursu Smaki Lubelszczyzny sędziował Karol Okrasa.

 

 

 

 

 

Festiwal Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki

(dodano: 2008-07-03)

 

Festiwal Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki

11 maja 2008 roku w Puławach  odbyły się eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki.  Podczas Festiwalu odbyły się prezentacje stoisk regionalnych z lubelskimi przysmakami, jak miody, nalewki, wędliny oraz wyrobami okolicznych artystów. Najważniejszą częścią Festiwalu był konkurs kulinarny. Nasza szkoła jako zwycięzca konkursu Smaki Lubelszczyzny 2007 została zaproszona do udziału w zmaganiach konkursowych.

 

 

 

 

Mistrzowie Grilla ze szkół gastronomicznych

(dodano: 2008-05-16)

 

mistrzostwa w grillowaniu

 Mniam...

W minioną sobotę na dziedzińcu Pałacu Książąt Czartoryskich w Puławach odbyła się regionalna edycja X Mistrzostw Polski w Grillowaniu.